Nooit Meer Laf
De ongemakkelijke waarheid van een verzetsheld
Nooit Meer Laf

In Nooit Meer Laf wordt het onrustbarende verhaal van Gerrit Gunnink onderzocht, door Gerrit zelf. Gerrit geldt al meer dan 60 jaar als een echte verzetsheld, één van prins Bernhards getrouwen van voor en na de oorlog. Gerrit deed in de Tweede Wereldoorlog alles waar de meeste Nederlanders te bang voor waren, maar waar we vandaag de dag met plaatsvervangende trots naar kijken in films als Zwartboek en Oorlogswinter. Toch voelt Gerrit zichzelf een lafaard. Hij verzweeg twee duistere geheimen over zijn tijd bij het gewapend verzet. Aan het eind van zijn leven besluit Gerrit de film terug te draaien.

In de documentaire Nooit Meer Laf worden tot in details twee hoofdstukken uit Gunninks oorlogstijd gereconstrueerd. Steeds weer draait het om de vraag: waarin verschilt de gemakkelijke waarheid van de pijnlijke waarheid? Gaandeweg de documentaire ontstaat een nieuwe realiteit. Nooit Meer Laf is een oorlogsdocumentaire die afspeelt in het nu. Het is het verhaal van een man die het opruimen van zijn geweten verkiest boven de nadelige consequenties van zijn onthullingen.

Deel 1 - Appelscha: In 1944 negeren Gerrit Gunnink en zijn verzetsvrienden een waarschuwing: even verderop staan landwachters te controleren. De groep besluit de gok te wagen en schiet zich er doorheen. Een week later nemen de Duitsers wraak en wordt een onschuldige schoolmeester voor het oog van zijn gezin vermoord. Hoe reageert de familie van de schoolmeester als Gerrit zijn verhaal doet?

Deel 2 - Pieter Hoppen: In 1943 beweren boeren dat een onderduiker spioneert voor de Duitsers. In een vergadering van het verzet beraadt men zich op deze situatie. Gerrit Gunnink krijgt opdracht deze onderduiker naar Meppel te brengen. De familie van de onderduiker heeft nooit meer iets van hem vernomen. Wat is er gebeurd? Welke rol heeft Gerrit daarin gespeeld?

Klik op een afbeelding voor de volledige diashow.
Credits
release deel 1
4 mei 2009
release deel 2
5 mei 2009
vorm
documentaire
lengte
58 en 70 minuten (tweeluik)
camera
Jeroen van der Drift
regisseur
Geertjan Lassche
producent
EO / NPO2
Bijzonderheden

Deze documentaire is de directe aanleiding dat in april 2009 in een weiland bij Staphorst een stoffelijk overschot wordt gevonden.

Na DNA-onderzoek door het NFI blijkt in juli 2010 dat dit stoffelijk overschot van Pieter Hoppen is. Zo wordt na 60 jaar de vermissingszaak van Pieter Hoppen opgelost.

Op 14 oktober 2010 is Pieter Hoppen herbegraven op het ereveld in Loenen.

De Gemeente Staphorst heeft op 12 april 2011 een herdenkingskruis geplaatst op de plaats waar Pieter Hoppen in 1943 is geliquideerd.