Nachtzuster

Iedereen heeft wel een beeld bij 'de nachtzuster' en het mysterie wat om haarhangt. De 'nachtzuster' is op de meest kwetsbare momenten in je leven de rots in de branding, de schouder om op te huilen, het lichtpuntje in het soms uitzichtloze donker. Deze verpleegkundige schuilt vermomd in een uniform van protocollen, codes en regels, maar is degene die haar eigen emoties in bedwang houdt om jou te troosten. Zij is degene de vreugde met je deelt als er iets te vieren valt. Degene die in het meest intieme moment van jouw leven stapt, om er vervolgens aan het einde van haar shift weer uit te stappen.

In de documentaire Nachtzuster vertellen (ex)patiënten over hun ontmoetingen en ervaringen met deze bijzondere zorgverlener. Samen richten ze een monument op voor hem of haar.

Nachtzuster is zowel een ode aan de verpleegkundige als een pleidooi voor de menselijke maat

Maar naast een ode aan de verpleegkundige is Nachtzuster ook een poëtisch verhaal over de hachelijkste momenten in een mensenleven. We zien ontroerende getuigenissen over het verschil tussen een nummer zijn of een gebaar van medemenselijkheid. Hoe langer de nacht duurt hoe meer de (ex)patiënten hun gevoel niet meer de baas zijn en de zorgverlener gaan verheerlijken, erover fantaseren of niet meer zonder hem of haar kunnen. Bij het ochtendgloren is de roes voorbij en herinneren ze de nachtzuster als een prettige droom. Nu de bange momenten voorbij zijn, schamen de patienten zich er niet voor om hem of haar een eerbetoon te brengen, waarbij ze zichzelf niet al te serieus nemen. En daar is het deze film uiteindelijk om te doen: een pleidooi voor de menselijke maat.

Klik op een afbeelding voor de volledige diashow.
Credits
release
20 november 2017
uitzending
20 november 2017
vorm
tv-documentaire
lengte
50 minuten
idee, regie en interviews
Geertjan Lassche
regie assistentie
Annet Beskers
research
René van 't Erve, Monique Lesterhuis
camera
Geertjan Lassche, Adri Schover, Jeroen van der Drift
licht
Denny Schouten
visagie
Hanny Schippenberg
montage
Rinze Schuurman NCE
sound design
Jan Kooiker, Mark Meewis
kleurcorrectie en online
Amator
eindredacteur
Léon van Rongen
producent
De Haaien
uitvoerend producent
Paul Beek
productie
Caroline Verkader, Jorike Verlaan
omroep
Avrotros
net
NPO1
Bijzonderheden

Naar de documentaire Nachtzuster hebben op 20 november 1,1 miljoen mensen gekeken.